mandag den 4. august 2014

IT-interessegruppen 2014-15


Kære kolleger,

Nu står vi på tærsklen til et nyt skoleår, og mange af os sidder allerede nu og gennemtænker årets første forløb. For mit eget vedkommende har jeg følgende to dagsordener: Hvordan kan jeg integrere IT i undervisningen, således at det giver mening i samspillet mellem fag, elever og undertegnede? Dette efterfølges af spørgsmålet: Hvordan kan jeg hjælpe mine søde kolleger i gang/videre med IT i undervisningen?

Som en slags introduktion til IT-året på BG vil jeg her dele nogle af de IT-didaktiske tanker, som jeg går rundt og gør mig. Måske vil det inspirere jer til at melde jer til IT-interessegruppen 2014-15?

Flipped classroom


Hvad angår mine egne projekter for skoleåret 14-15, så afslørede jeg allerede til PR-mødet inden sidste års afslutning, at jeg har en ny interesse i det koncept, der hedder flipped classroom. Kort fortalt handler det om at lave undervisningsvideoer, hvor svært teoretisk stof er ”tygget” igennem på en måde som man typisk ville gøre det i starten af et undervisningsmodul. Denne video sætter man så eleverne til at se hjemme som supplement til lektierne, således at man ”sparer” en tavlegennemgang og i stedet for kan bruge undervisningen til analyse, diskussion og anden sjov og spas. Man kan også argumentere for, at det hjælper nogle af vores svageste elever med at forstå teoretisk stof. Der er (selvfølgelig) en hel didaktisk filosofi bag flipped learning, og der findes lærere rundt omkring i landet, som konsekvent ”flipper” deres undervisning (tjek f.eks. facebookgruppen her)Så dedikereret er jeg slet ikke. Jeg mener, det forholder sig med flipped classroom som med så mange andre didaktiske gimmicks; hver ting til sin tid.

Sidste skoleår lavede jeg en håndfuld videoer, hvoraf to fungerede rigtig godt i undervisningen. Den ene var en teoretisk gennemgang af konversionsprocessen til religionsundervisningen, I kan se den her. Jeg brugte den i forbindelse med en periode af islamforløbet, hvor eleverne skulle fremlægge projekter. I stedet for at lade alle elever være til stede under alle præsentationer, delte jeg klassen i to og bad den halvdel af eleverne, som ikke skulle fremlægge eller se præsentationer om at sætte sig i kantinen, se videoen og løse en opgave dertil, som skulle uploades til lectio. Den efterfølgende undervisningsgang var det selvfølgelig den anden halvdel af klassen, som skulle arbejde med videoen. Det positive ved denne oplevelse var, at jeg var i stand til at være til stede i undervisningen under fremlæggelserne og samtidig aktivere den del af eleverne, som normalt ikke var forpligtet til at være aktive med nyt stof. Indrømmet; dette kan man selvfølgelig gøre på mange måder. Men det er nu sjældent man som lærer oplever tilfredsstillelsen af at være til stede to steder på en gang. Så dette trick vil jeg bestemt genbruge; især fordi jeg jo kan vise videoen igen og igen.

Den video, som er blevet set flest gange (1700 views på youtube), endda af elever, som ikke er mine egne, er min eksamensvideo til religion c. Denne har været mest populær blandt eleverne, og jeg har fået en rigtig stor mængde positiv feed back. Jeg lavede den, da jeg sidste år havde tre religionshold og ærligt talt ikke var meget for at skulle holde det samme lange foredrag om, hvordan man gik til eksamen tre gange. Så eleverne skulle som forberedelse til det sidste modul se videoen hjemme, skrive eventuelle spørgsmål ned og efter disse blev besvaret i undervisningen havde vi masser af tid til at repetere faglige pointer. Eleverne har selvfølgelig også kunne gense den i læseferien.

Der findes faktisk rigtig mange undervisningsvideoer på nettet, og hvis man er heldig, kan man finde en, som er så god, at man kan bruge den i sin egen undervisning. De fleste matematiklærere har sikkert hørt om Khan Academy, men på hjemmesiden flipperiet.dk er en lang række danske gymnasiefag repræsenteret med små videoer, måske også jeres?

Hvis I har interesse i at lave jeres egne faglige videoer, er der forskellige måder at gøre det på.
For mig fungerer det bedst at lave et screencast, hvor jeg forklarer henover en præsentation. På sin pc/mac kan man bruge programmet screencast-o-matic, som findes i en gratis basisversion og en billig (15 dollars for et år) pro-version, hvor man nemt kan redigere i sine videoer.
Men ligger man inde med en iPad, som man endnu ikke er kommet i gang med til undervisningsbrug, så foreslår jeg app’en Explain Everything (19 kr.)  , som faktisk gør det helt fantastisk nemt at optage sine præsentationer i små bidder. Begge tjenester kan jeg selvfølgelig overtales til at introducere til i IT-interessegruppen.

Google sites


Det andet vigtige IT-didaktiske projekt bliver i år at videreudvikle mine elevers google sites. Sidste skoleår oprettede jeg via google undervisningshjemmesider til tre af mine hold.
Årsagen til at jeg oprettede dem var først og fremmest en erkendelse af, at hvis man selv udvikler et undervisningsforløb med hvad der dertil hører af hjemmelavede hand outs, scannede tekster og power points, mangler eleverne ofte et overblik over forløbets indhold og vigtige faglige pointer, som de måske i højere grad har, hvis læreren følger en grundbog med overskuelige overskrifter og konklusioner. Og efter jeg i langt højere grad er begyndt at bruge video, podcasts og billeder i undervisningen, manglede jeg også et sted, hvor jeg kunne samle disse og holde eleverne fast på, at også de visuelle og auditive tekster er en del af undervisningens stof.

Jeg byggede derfor hjemmesiderne op efter et princip, hvor forløbenes overskrifter var hovedmenuer og undervejs i forløbene tilføjede jeg undersider med arbejdsspørgsmål, lærernoter og prezi’er.

Det, som dog gør det endnu mere relevant at bruge google sites i undervisningen, er at det bliver gjort muligt for eleverne at dele deres arbejde med hinanden. På m-klassens danskside kan I f.eks. se, hvordan eleverne har delt noter, tegninger og videoer, og der er ikke så lidt stolthed forbundet med at skabe et produkt, som alle kan bruge nu såvel som til eksamen.

Det er et ret stort stykke arbejde at vedligeholde sådan en hjemmeside til at begynde med, men som det er med så mange andre ting, så vænner man sig til det. Personligt oplever jeg, at der er ret stor tilfredsstillelse i at se mine forløb i ordnede og gennemtænkte menuer, og jeg føler, jeg tager elevernes daglige arbejde mere alvorligt ved løbende at tage stilling til, hvad der skal offentliggøres.

Der er mange måder man kan bruge google sites på i undervisningen. Man kan tilegne dem et enkelt forløb eller man kan bruge dem til at samle sine egne noter og hjemmestrikkede tekster.
Sidste skoleår introducerede jeg til alt dette på en IT-workshop, men eftersom flere har efterspurgt et genopslag, så tager jeg den gerne en gang til i efterårssemestret 2014. Denne gang kan vi i langt højere grad give hinanden feed back på de sites, vi allerede har oprettet og som altid - dele og stjæle hinandens gode idéer.

IT-interessegruppen 2014-15


Inden længe vil jeg sende en besked i lectio, hvor man kan tilmelde sig IT-interessegruppen. Når man er medlem vil man få direkte besked om fremtidige møder/workshops og man vil få indflydelse på de emner, der bliver taget op.
Det er en klar målsætning, at vi holder møderne onsdag eftermiddag, således at ingen er blokeret af undervisning. Og når man nu alligevel skal være tilstede på BG, så er det vel oplagt at bruge tiden til hands on efteruddannelse med søde og sjove kolleger?
Jeg glæder mig til at arbejde sammen med jer!

Venlig hilsen Sara

Ingen kommentarer:

Send en kommentar