søndag den 15. december 2013

IT og det daglige overblik

Jeg elsker mit arbejde. Men det kræver en del overblik.
Mine fag, som er humanistiske, har tilhørende vejledninger til læreplanen, hvis stofområder er formuleret så åbent progressionsmæssigt, at det (næsten) alene er mig, som bestemmer, hvornår et læringsmål er nået. Dette skal planlægges med henblik på den enkelte elev. Og denne elevorientering er både det, som på den positive side udfordrer mig kreativt og på den mindre positive side udfordrer mit overblik.

Det er med glæde, at jeg hvert år laver nye forløb eller tilpasser mine gamle forløb til mine nye elever, der jo indgår i kontekster, som fra mit perspektiv forandrer sig hvert år. Alt fra, hvilken studieretning, klassekultur og elevtype, der skal undervises, til, hvad der sker uden for klasselokalet på lokalt, nationalt og globalt plan skal jeg tage hensyn efter hver sommerferie. Dette er lig med en masse planlægningsopgaver, som skal løses. Nogle er mere presserende end andre, men når arbejder efter at opfylde en læreplan, så er det klart, at man må se på mikroplanlægningen såvel som makroplanlægningen: Hvad skal der ske i morgen og hvordan hænger det sammen med, hvad skal der ske om tre måneder og igen om to år?

Det er derfor, jeg altid leder efter nye måder, hvorpå IT kan facilitere redskaber, som kan hjælpe mig med at skabe et hurtigt overblik over, hvad jeg skal igang med næste gang jeg har en mellemtime (eller en weekend).

Jeg vil her gerne beskrive, hvordan jeg forsøger at skabe dette overblik med hjælp af IT. Dette gør jeg med henblik på, at andre måske gerne vil vise mig, hvordan de gør det. Måske kan vi hjælpe hinanden til at gøre planlægningen af dagligdagen mindre stressende?

Mit udgangspunkt er de 7 (!) hold jeg underviser plus mine funktioner, der får hver deres kolonne i en almindelig tabel. Herunder skriver jeg de opgaver, som er knyttet til disse hold. De er ordnet efter, hvor presserende de er. Når opgaven er løst, sletter jeg den fra tabellen og kan se, hvad der så er det vigtigste at tage sig af lige nu og her. I kan se et billede her:



Da jeg både bruger macbook og iPad har jeg valgt at lave en to-do liste i Pages (apples version af Word), der, når jeg skriver i det på min computer opdateres automatisk på min iPad via iCloud.
Dette skal ikke være en reklame for apple, for dette kan sagtens lade sig gøre på andre måder, f.eks. ved at bruge google docs.

Det kræver ikke megen granskning af denne tabel for at se dens svagheder: Har man virkelig brug for at se alle sine opgaver i samme dokument hver dag? Øger dette ikke stressniveauet? Desværre har jeg ikke knækket koden til dette spørgsmål endnu. Indtil videre fungerer dette bedst for mig. Men måske I kan give mig et par tips og tricks?

fredag den 6. december 2013

Visuelt kronologiforløb - i dansk/historie og i alle andre sammenhænge

Lærerne som har dansk eller historie i 1.g skal lige om lidt i gang med det famøse kronologiforløb, som skal introducere eleverne til AT, såvel som det skal skabe en (litteratur)historisk oversigt for eleverne - "Lange Linjer" hedder forløbet mange steder.

Forløbet er forholdsvist tætpakket med informationer og er derfor tilrettelagt med ret høj lærerstyring.
Derfor kan det være en rigtig god idé at bløde de lange ppt-oplæg op med billeder og videoklip, som (forhåbentlig) kan hjælpe 1.g'erne med at håndtere abstrakte begreber, som f.eks. "realisme" eller "oplysning".

Sidste år lavede jeg en tidslinje i popplet - et gratis mind map program med mange visuelle fordele. Det er nemt at gå til og man kan nemt inddrage youtubeklip, billeder og links. Jeg har skrevet om det tidligere her på bloggen: http://birkegym.blogspot.dk/2013/01/it-redskab-popplet.html

Det er ikke dækkende over alle vores perioder, da sidste år jeg delte klassens dansktimer med Ellen (jeg var i pædagogikum), men I kan se en oversigt her:




Hver periode har hver sin "afdeling" med billeder og klip tilhørende:




Under indstillinger kan man få den til at præsentere en "popplet" (boks) ad gangen eller du kan få den til at vise et bestemt udsnit af mind mappet. Resultatet er en nem og overskuelig præsentation - dog fungerer det ikke så godt,  hvis man putter for til meget tekst i popplet'erne, så jeg anbefaler denne præsentationsform, hvis man vil fokusere på billeder og korte stikord.

Da eleverne i sidste års 1x skulle præsentere deres egen kronologi, havde nogle af dem valgt at bruge popplet selv - og det er jo også oplagt i og med at de skal producere en tidslinje med inddragelse af billeder! Redskabet er et såkaldt web 2.0-redskab, dvs. de kan faktisk dele det imellem hinanden og skrive i det samtidig.

I år har Helle og jeg besluttet os for et andet produktkrav i 1m end en tidslinje. Men det ændrer jo ikke på, at man sagtens kan bede dem om at lave en tidslinje selv undervejs, mens de følger med i undervisningen.
Jeg ved, at der i vejledningen til dansk på stx står, at der undervejs i danskundervisningens litteraturhistoriske forløb skal henvises til dette kronologiforløb med henblik på at styrke elevernes overblik. Så hvorfor ikke lade dem udvide denne tidslinje i popplet hver gang de har været igennem et litteraturhistorisk forløb med henblik på at sikre det store forkromede overblik?

Her er linket til min popplet - stjæl gerne:-)
 http://popplet.com/app/#/652933

Tak til Dorrit for inspiration