torsdag den 24. januar 2013

Skriftlig aflevering som podcast i fremmedsprogsundervisningen


Jeg har eksperimenteret lidt med skriftlige afleveringer som lydfil i begyndersprogundervisningen, og jeg synes bestemt, det kan anbefales som afveksling. Når de endnu ikke kan skrive store tekstmængder, kan formen det samme som en skriftlig aflevering, da de under alle omstændigheder skal skrive teksten, før de indtaler den. Dertil giver formen mulighed for at give kritik på udtale "under fire øjne". Eleverne værdsætter afvekslingen, og mange af dem synes, det er spændende at arbejde med programmerne.

Programmerne er henholdsvis "lydoptager" på pc og "garageband" på mac.
"Lydoptager" ligger på alle pc'er og er meget nem at bruge. Man finder den under programmer. Når man har optaget lyden spørger programmet selv om, hvor lydfilen skal gemmes, så kan man fx lægge den på skrivebordet.

Garageband ligger typisk på mac-computere, ellers kan det hentes ned gratis. Det er lidt mere komplekst end lydoptager, men der var ikke nogen af eleverne, der ikke kunne få det til at lykkes. Jeg har uploadet en vejledning til programmet på Lectio under dokumenter.
 
Eleverne kan aflevere lydfilerne på Lectio under opgaver, ligesom de gør med andre opgaver.
Man kan evt. lave dobbeltopgaver, hvor de både afleverer en skrift- og en lydfil, evt. samme indhold. Så kan man rette skrift og derefter give kommentarer på udtalen.

Opgaverne kan også laves som paropgaver. Eleverne kan fx arbejde sammen to og to om en tekst og besvare spørgsmål til teksten, hvorefter den ene på lydfilen kan stille spørgsmål og den anden besvare dem.Ingen kommentarer:

Send en kommentar